Pudding Mill Lane DLR Station

First Crossrail project to be delivered, with added time pressures of London 2012 Olympics

Design assured to Crossrail and DLR standards and procedures

Fully integrated mechanical and electrical designs

Client: Balfour BeattyDocklands Light RailwayCrossrail

Boosting capacity

A complex and challenging project, the new Docklands Light Railway (DLR) station at Pudding Mill Lane boosted the railway’s capacity by an extra 1,100 passengers per hour. The largest station on the DLR network, it saw the location of the station moved to make room for the Crossrail line and tunnel portal. Located in close proximity to the Great Eastern Mainline, several crucial London utilities, and the Olympic Park at the time of the 2012 Olympic and Paralympic Games, the project required careful management of works.

BakerHicks provided mechanical and electrical design services for all elements of the station. Key services provided included:

  • Design of platform lighting, emergency lighting, containment for communications systems, LV distribution systems, and all below platform building services systems associated with the station infrastructure
  • 3D modelling for all mechanical and electrical elements using Microstation
  • Production of as-built drawings

Multiple stakeholders

A Crossrail managed and funded project but designed to DLR design standards, there were multiple stakeholders to manage during the design process. With Pudding Mill Lane being the first Crossrail project to be handed over this added a further challenge.

Our engineers worked closely with both Crossrail and DLR, plus other stakeholders including Transport for London, the line operator and the wider design team, throughout to ensure all designs met each party’s needs. Regular design meetings and basing our team in our London office for proximity to the project meant any issues could be dealt with quickly and easily, keeping the project on track. This was particularly important with the London 2012 Olympics placing added time pressures on the project.

Integrated systems

The elevated platform meant that the lighting, containment and platform drainage systems had to be designed as an integrated system. With staff areas, equipment rooms and a retail outlet located directly below the platform this added an extra challenge.

Working closely with the Crossrail and DLR teams, our engineers used 3D modelling software to coordinate the electrical and mechanical designs. This ensured all the required services were in place, with no clashes and concealed from view. This approach also enabled time savings to be made; for example the builders' work openings were designed in the model prior to the walls being constructed, meaning there were no unnecessary breaks or delays in the construction phase.


Completed to programme and budget, the new DLR station at Pudding Mill Lane enables the line to handle an ever-increasing number of passengers and kept the Crossrail infrastructure project on track.